Moet je als bedrijf wel of geen preferred supplier lijst hebben?

Een preferred supplier is een voorkeursleverancier, een marktpartij die voor een afnemer heeft voldaan aan de algemene randvoorwaarden (raamcontract, deelovereenkomsten, prijsstelling, bestek, enzovoorts) en waarmee zaken kan worden gedaan bij de inkoop van bepaalde producten of diensten.

Veel 'grote' organisaties hebben een procurement afdeling die samen met HR/recruitment werkt om de condities van de inkoop van nieuwe medewerkers zo goed mogelijk te laten verlopen. Een bureau wordt regelmatig getriggerd met een mogelijkheid om op die lijst te komen. "als jullie (bureau) nu ons (klant) een goede deal kunnen geven, dan zullen wij vacatures bij jullie (bureau) uitzetten". Als bureau ben je dan blij dat je met zo een mooie naam kan werken, maar in de realiteit ligt dat vaak anders. De condities waarvoor bureaus moeten werken zijn enorm scherp, de lijst van bureaus is vaak gigantisch en je hebt heel weinig commitment met de klant.

Organisaties met vacatures, hebben goede partners nodig om te blijven schalen. Veel recruiters aan de bureauzijde zijn relatief jong. Zij worden intern opgeleid tot een recruiter, vaak in een gerichte markt waarbij zij de focus op een discipline leggen. Wij zeggen altijd dat je eerste 3 jaar binnen een nieuwe baan echt laat zien of je er voor gemaakt bent of niet, na de 3 jaar blijf je meestal hangen in de branche.

Er is al een lange tijd een schaarste op de arbeidsmarkt, dit is niet iets nieuws. Hierdoor is de kandidaat leidend tegenwoordig en zij hebben het voor het zeggen. Dit betekent dat de kandidaat echt een connectie moet voelen met zowel de bureau als de klant. Doordat er veel recruiters relatief jong zijn, de markt niet goed genoeg snappen en er veel verloop is binnen grote recruitmentbureaus, heb je als klant en kandidaat niet altijd een goede connectie met je bureau.

Als hiring manager (klant) zoek je recruiters waar je mee op één lijn zit, die de markt begrijpen, commitment laten zien en met kwaliteit en kwantiteit komen. Grote bedrijven (bureau) gaat het vaak om massa, waardoor de kwaliteit vaak verloren gaat. Met kwaliteit bedoel ik dat de kandidaat minder gevoel heeft bij het bedrijf (klant) in kwestie. Grote bedrijven hebben een database met daarin veel kandidaten die op zoek zijn naar een baan, echter is vanuit mijn perspectief een gerichte zoekopdracht nog steeds één van de beste manieren om het te doen. Timing is key!

Hierdoor is het belangrijk om een combinatie te hebben met grote bedrijven (bureau) en specialistische niche bedrijven (bureau). Hierdoor kan je voor 'algemene' vacatures waar minder naar soft skills en hard skills (karakter) gekeken wordt, specialistische bureaus inzetten en vacatures waar meer naar hard skills (CV) gekeken wordt, bedrijven (bureau) inzetten die vanuit hun database mensen direct kunnen inzetten.

Zoek jij meer een niche kandidaat, bijvoorbeeld een Belastingadviseur BTW met +- 3 jaar ervaring die ondernemend is, communicatief vaardig én in de buurt woont, zet dan een bureau in dat een gerichte zoekopdracht kan starten als ambassadeur van de organisatie (klant).

Advies: als organisatie zou ik dus niet een preferred supplier lijst aanmaken, omdat de kandidaat leidend is in de markt. Doordat de bureaus als paddenstoelen uit de grond schieten, zou ik zeker de touwtjes met betrekking tot condities strak houden. Hierdoor zou ik een marktconform contract opstellen met condities (niet te scherp) waarvoor de bureaus kunnen leveren, bureaus die kwaliteit en commitment laten zien een heads up geven voor nieuwe vacatures en bureaus die nieuw zijn en contact zoeken CV's (afgeschermd) laten zien om te kijken wat of hun kwaliteit voldoet. Hierdoor heb je condities die voor elk bureau hetzelfde is, kun je bureaus waar je een goed gevoel bij hebt ook commitment teruggeven en blijf je als bedrijf altijd in de loop voor kandidaten die niet vanuit je terugkomende leveranciers komen.

Ik ben benieuwd naar jouw mening als bureau of opdrachtgever. Hoe werk jij het liefst?

Lees meer interessante blogs

Door op "accepteer cookies" te klikken geef je toestemming dat wij cookies plaatsen op de website.