De omschakeling naar het thuiswerken

We kunnen het ons haast niet meer voorstellen. Elkaar de hand schudden bij een ontmoeting, een groot feest geven voor je verjaardag of met het hele team iedere dag aanwezig zijn op kantoor. Corona heeft de voorheen normale en alledaagse dingen nu als onmogelijk doen beschouwen. Begin dit jaar leek het COVID-19 virus nog een ver van je bed show, maar al sneller dan we dachten kregen wij in Nederland er ook mee te maken. Met alle gevolgen van dien. Zo zijn we met z’n allen massaal gaan thuiswerken wat weer zorgde voor compleet andere leef- en werkomstandigheden. Dit thuiswerken bracht dan ook weer voor- en nadelen met zich mee. Opeens waren ouders druk met het onderwijzen van hun kinderen, maar tegelijk ook nog steeds de hele dag vanuit huis druk in de weer met virtuele meetings en afspraken. Al dit thuiswerken heeft ook een enorme impact gehad op de datacenterindustrie, deze maakte namelijk overuren. 

Voor- en nadelen van thuiswerken

Hoewel thuiswerken voor de ene persoon kan worden ervaren als lekker rustig en zorgeloos, is het voor de ander een grote kwelling en voelt het als een sociaal isolement. Ondanks het zien van de was en het gemakkelijker nemen van pauzes, blijkt juist dat werknemers productiever zijn wanneer ze thuis aan het werk gaan. Zo is er minder afleiding van collega’s en kan de tijd waarin er normaal gesproken wordt gereisd ook gebruikt worden om wat extra werk af te krijgen. Daarnaast kan de tijd veel flexibeler worden ingedeeld en is het beter te combineren met het gezinsleven. Bij het flexibeler indelen van de eigen tijd komt natuurlijk ook een stukje goede en gedisciplineerde zelforganisatie kijken. Dat er minder reiskosten en reistijd gepaard gaan met thuiswerken heeft ook een groot voordeel voor het milieu. De CO2 uitstoot is de afgelopen maanden namelijk aanzienlijk verminderd en daarmee de luchtkwaliteit verbeterd. Echter ervaren sommige werknemers ook veel nadelen aan het thuiswerken. Zo voelt men zich eenzamer omdat het aantal sociale contacten veel beperkter is. Daarnaast kan het moeilijk zijn om thuis als werkplek in te vullen door onder andere een gebrek aan technische mogelijkheden. Het werken in kleine ruimtes en voeren van online vergaderingen met de drukke kinderen om je heen kan voor veel werknemers ook stress veroorzaken. 

Een goede relatie op afstand

Niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers zitten aan het thuiswerken grote voor- en nadelen aan vast. Zo is er een lager ziekteverzuim onder de werknemers nu ze thuis werken. Daarnaast is de werkgever ook voordeliger uit wat betreft energiekosten. De kosten kunnen ook nog op een andere manier worden verminderd. Namelijk als bepaalde werknemers het thuiswerken op bepaalde dagen erin willen blijven houden kan een gedeelte van de kantoorruimte ook weer worden doorgevoerd als flexplekken. Echter moet je als werkgever je werknemers wel goed in vertrouwen kunnen nemen aangezien je lastiger controle kunt houden op de thuiswerkers. Daarnaast kan het lastig zijn om leiding te geven op virtuele afstand. Het is hierbij belangrijk dat er, ondanks de digitale afstand, er een empathische en goede relatie blijft tussen de leidinggevende en het team. 

Belang datacenters

Met dank aan de datacenters kunnen de miljoenen Nederlandse thuiswerkers zonder problemen hun werk voortzetten vanuit huis. Volgens de branchevereniging van datacenters Dutch Data Center Association (DDA) is het internetverkeer de afgelopen maanden met zo’n 15% gegroeid. Dit geeft maar weer aan hoe de digitalisering een cruciaal onderdeel van onze maatschappij is geworden. De DDA heeft dan ook gepleit om datacenters te merken als onderdeel van de vitale sectoren. Tot heden behoren datacenters, netwerkbedrijven en cloud providers namelijk nog niet tot de bedrijven die tijdens een crisis worden benoemd voor een uitzonderingspositie. En dat terwijl de datacenters er juist voor zorgen dat de gehele Nederlandse digitale samenleving optimaal blijft doordraaien. De DDA waarschuwt dan ook dat juist in tijden van zo’n crisis systemen goed onderhouden moeten worden en moeten worden voorzien van upgrades om toegang tot de datacenters te kunnen garanderen. Door de datacenterindustrie op te nemen in de lijst met vitale beroepen kan in ieder geval de Nederlandse digitale infrastructuur blijven doordraaien. Zonder datacenters namelijk geen internet!

Datacenters worden steeds meer onmisbaar

Al met al wordt er vanuit de regering ons nog steeds streng geadviseerd om vanuit huis te werken en dit advies zal voorlopig ook nog wel even blijven. Daarnaast heb je ook een groot aantal werknemers die het thuis werken ideaal vinden en dit ook in de toekomst vrijwillig zullen blijven doen. Om succesvol de leef- en werkomstandigheden te combineren is het belangrijk om te zorgen voor een goede organisatie en te beschikken over voldoende technische middelen. Daarnaast moet de leidinggevende zorgen voor duidelijk leiderschap en op digitale afstand sociale ondersteuning aanbieden. Bij de datacenters ligt de taak om dit thuiswerken zo soepel mogelijk te laten doordraaien. De DDA verwacht dan ook dat de datacenterindustrie flink zou moeten opschalen willen zij aan de vraag blijven voldoen. 
 

Lees meer interessante blogs

Door op "accepteer cookies" te klikken geef je toestemming dat wij cookies plaatsen op de website.