Carrière- en sollicitatietips

Carrière- en sollicitatietips: iedereen kan ze gebruiken. Of je nu student bent of een ervaren professional. Immers, nieuwe kennis laat je groeien. In deze blog delen we een paar tips die je kan gebruiken om jouw carrière een boost te geven door je al tijdens het sollicitatieproces op de juiste manier te presenteren.

Zorg dat je CV in orde is. 

Je toekomstige werkgever krijgt honderden cv’s binnen en kan niet voor ieder cv rustig de tijd nemen om het door te nemen. Het is daarom van belang dat die van jou opvalt. Naast dat jouw cv moet opvallen is het ook belangrijk dat je overzicht creëert en een goede samenvatting geeft van jouw professionele leven. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle belangrijke en relevante informatie op één pagina staat. Daarnaast kan je een profielschets toevoegen waarin je kort je sterke kanten kan toelichten. Op deze manier heeft de werkgever meteen door of jij qua werkervaring en persoonlijkheid bij het bedrijf past.

Een goede sollicitatiebrief schrijven. 

Voordat je wordt uitgenodigd op sollicitatie moet je toekomstige werkgever eerst zijn overtuigd door je motivatiebrief (en cv). Zo is het belangrijk dat je de lezer nieuwsgierig maakt. Door gebruik te maken van een sterke openingszin trek je al meteen de aandacht. Daarnaast is het belangrijk dat je de brief goed laat aansluiten op de vacature. Zo kan je ingaan op bijvoorbeeld de eisen die de functie stelt en vertellen waarom jij de geschikte kandidaat daarvoor bent. Zorg er op het eind voor dat je je brief helemaal van begin tot eind hebt gecheckt op taal- en spellingsfouten. Een pakkende en goed geschreven sollicitatiebrief gaat je namelijk zeker helpen om uitgenodigd te worden op gesprek.

Blijf zowel offline als online netwerken. 

Actief netwerken is belangrijk voor als je verder wilt komen in je carrière. Hoe meer mensen weten dat je een baan zoekt, hoe groter de kans is dat je er ook daadwerkelijk een vindt. Offline netwerken bestaat niet alleen uit het vertellen aan je omgeving dat je op zoek bent naar een baan, maar je kan bijvoorbeeld ook eens aansluiten bij netwerkbijeenkomsten of borrels bij jou in de buurt. Online netwerken kan het beste gedaan worden via LinkedIn. Je kan hier gemakkelijk een professioneel account aanmaken en zo in contact komen met mensen en bedrijven binnen jouw vakgebied. 

Zorg ervoor dat je sociale media kanalen op orde zijn. 

De kans is groot dat je mogelijke werkgever je gaat zoeken op sociale media. Het is daarom essentieel dat deze kanalen er goed en representatief uit zien. Het belangrijkste hierbij is dat er geen ongepaste foto’s of berichten op je account staan. Dit geeft een slechte indruk af en maakt de kans groter dat ze jou maar overslaan met uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Wat je kan doen, om te checken wat jouw werkgever zal zien, is om jezelf eens te googelen. Hierdoor krijg je een goed beeld over welke berichten je misschien beter kan verwijderen of op privé moet zetten. 

Bereid je sollicitatiegesprek goed voor. 

Jouw motivatiebrief en CV hebben de werkgever overtuigd om je op gesprek te laten komen! Nu is het tijd om tijdens het gesprek te laten zien dat jij perfect bent voor de baan. De eerste twee á drie minuten tijdens je sollicitatiegesprek zijn bepalend hoe het gesprek wordt voortgezet. Het is daarom belangrijk dat jij een goede eerste indruk maakt en goed bent voorbereid. Dat doe je door jezelf te verdiepen in het bedrijf en de vacature nog eens een keer goed door te lezen. Daarnaast kan je je alvast voorbereiden op lastige vragen en vragen bedenken die je zelf kan stellen. Een goede eerste indruk kan je maken door de juiste kleding te dragen en er verzorgd uit te zien. De kleren die je draagt en hoe je eruit ziet zeggen namelijk iets over jou als persoon en daarom is het ook belangrijk dat dat netjes op orde is. 

 

Lees meer interessante blogs

Door op "accepteer cookies" te klikken geef je toestemming dat wij cookies plaatsen op de website.